Nefit Topline 0y melding (2024)

J

Joostm

 • #1

Mijn Nefit Topline (oud model) Aquapower geeft bij warmtevraag storing 0y. Warmwater werkt normaal.

Bij warmtevraag: temp. loopt op en na korte tijd volgt code 0y. De retour wordt beetje warm, aanvoer blijft ijskoud. Als ik warmtevraag weghaal gaat de code naar de (normale?) 0H

Ik heb zelf het idee dat de driewegklep niet werkt. Ik hoor ook niets lopen bij omschakeling warm water naar cv of omgekeerd. Volgens mij maakte deze ook de afgelopen tijd meer geluid dan vroeger. Is de werking van een driewegklep te controleren? Als deze vastzit is deze dan zelf weer los te krijgen?

Screech

Specialist Verwarming

 • #2

Idd zal hoogst waarschijnlijk de driewegklep motor defect zijn.

De dwk zit als het goed is links onderin de cv ketel. Dat ronde ding met stekker, meestal rood met grijs/zwart.
Bij uw ketel is de motor en klep 1 geheel. Deze kan je dus niet los koppelen van elkaar zonder waterballet.

J

Joostm

 • #3

Bedankt. Ik ga 'm vervangen.

J

Joostm

 • #4

Ik heb -eindelijk- de nieuwe klep/motor en de bevestigingsschroef (torx) los. Moet er nog meer los of is het met brute kracht die klep eruit trekken (er zitten afdichtingsrubbers op, dus ik kan me voorstellen dat dit goed klem zit). Het zou zonde zijn als ik brute kracht gebruik terwijl er eerst nog meer los moet... Kan in de service manual zo snel niets hierover vinden.

J

Joostm

 • #6

Helaas... Wederom zelfde probleem. Ik heb de driewegklep getest en die doet het (en de aansturing ook), maar toch weer die 0y storing. Moet ik dan ook de boiler-sensor vervangen (heb ik ergens elders gelezen als mogelijke oorzaak)? Hoe groot is de kans dat die twee tegelijk stuk gaan? Of wat kan er nog meer stuk zijn? Test-ideeen?

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming

 • #7

Zitten er toevallig kogelkranen onder de ketel waarvan er één of allebei dicht zitten? Een bezemsteel kan rare dingen doen :D

J

Joostm

 • #8

Wel kogelkranen, maar die staan open...
Ook oude 3-wegklep blijkt te werken, dus dat was het probleem ook niet... (leergeld=€57, maar die oude zag er wel erg verroest uit, dus vervanging kon denk ik geen kwaad).

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming

 • #9

Staat er niet gewoon een warme kraan te druppelen ergens in huis? Dan blijft ie steeds voor warmwater branden, en daarna een tijdje 0Y. Eenvoudig te testen door de hoofdkraan van het water een uurtje af te sluiten.

J

Joostm

 • #10

Ga ik proberen. Ik laat eerst ook even hele warmwatervat leeglopen, zodat er geen warmte ergens meer aanwezig is (ook vim boiler sensor???).

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming

 • #11

Dat zou ik niet doen. Als het vat leeg is, krijgt de ketel het vat nooit op temperatuur en houd je sowieso de 0Y. Gewoon hoofdkraan of inlaatcombi even dichtzetten en half uurtje afwachten.

J

Joostm

 • #12

Gedaan, ook watermeter gecheckt: geen verborgen lekkage o.i.d. Toen toch de interne boiler 'leeg' laten lopen (d.i.. koud ipv warm water), warmwaterbedrijf uitgeschakeld. En warempel: het werkt, maar ik krijg na korte stookperiode nu 2F en soms daarna 0y, soms ook niet, maar na een tijdje gaat die code weg en gaat de ketel weer stoken. Ik ben midden in een verbouwing en er staat weinig aan radiator-inhoud open (ook doordat het alu-radiatoren aan het worden zijn). Ik denk dus dat de ketel een probleem heeft om de warmte op tijd kwijt te kunnen voordat de diverse sensoren alarm slaan (maar voorheen geen probleem, pas toen het echt koud werd). Waarom de hele ketel blokkeert als warmwater wél ingeschakeld staat is even de vraag. Ik ga wat met instellingen experimenteren... Misschien ook 'zomaar' een radiator extra aansluiten o.i.d. (of slaat dat idee van te weinig radiator inhoud met deze storingen als gevolg nergens op?). Alvast bedankt!

T

Tumkie

 • #13

Pomp defect ...

D

Dolf B. Boorzalf

 • #14

Joost, ik heb er indertijd niet zoveel van deze ketels onder handen gehad, maar welk type heb jij nu exact (> graag link naar installatie/gebruikershandleiding van jouw toestel)?

Het staat me bij dat er ook nog een variant was die een aparte boiler oplaadpomp had. En dat zou prima passen bij jouw beschrijving van de problemen.

Het warm worden van de retour doet idd vermoeden dat er tijdens CV-bedrijf geen of onvoldoende circulatie is.

Een eerste mogelijkheid is dat die pomp gewoon vaststaat, troep aan de pompas, al dan niet door de verbouwing. Je stroommeting geeft geen indicatie dat de wikkelingen van je pomp zijn doorgebrand, dus dat geeft hoop. Nefit Topline 0y melding (5)

Te checken door eerst (bij spanningsloze ketel, stekker er uit!) het dopje op de pomp boven de pompas weg te nemen en kijken of je de pompas met een passende schroevendraaier makkelijk rond kunt draaien. Lukt dat, eventueel na enig kracht zetten, dan spanning op de ketel en kijken of de pomp idd aanloopt. Doet ie dat niet en staat ie min of meer te bibberen of te trillen > condensator kaduuk. Neem bij deze acties wel voorzorgen dat het uittredende water geen andere schade aan kan richten!

Ik verwacht dat je dan al duidelijkheid hebt, maar je momenteel zeer beperkte afname door radiatoren kan ook een deel van de problemen geven (wat ik niet verwacht, je aanvoer zou dan echt heet moeten zijn, en niet je retour). Dit is uit te sluiten door op het eind van je verdeelkring/ringleiding de aanvoer en retour kort te sluiten.

De ketel komt dan zo toch aan het benodigde debiet/flow zonder in storing te vallen. Uiteindelijk zal ie wel op de ketelthermostaat gaan schakelen, maar dat zou geen storingsindicatie mogen geven.

J

Joostm

 • #15

Nefit Topline (oude model) Aquapower HRC 25CW5. Dit is het type zonder extra sww pomp (dat is meen ik de Aquapower plus), maar wel met 10l sww voorraadvat.

Het probleem is eigenlijk nog onveranderd. Aantal dingen getest. Als de verwarming eenmaal draait werkt dat gewoon (pomp is dus niet stuk), zonder oy meldingen. Na douchen is de ketel tbv verwarming echter alleen weer op gang te krijgen door de boel uit te zetten en het warmwater te laten wegstromen. Je ziet ook dat na aanzetten de ketel 'denkt' dat de driewegklep op verwarmen staat (ook indicatie op het display), maar dat is niet het geval: het water in de boiler wordt steeds verder opgewarmd (en aanvoer/retour verwarming blijven koud). De driewegklep zelf werkt en ook de aansturing werkt, want na afkoelen van het warme water doet de ketel het weer helemaal normaal. Ook van cv naar warm water gaat goed, maar dus daarna is het mis. Rara...

Aanvulling: het watervat wordt nadat alles is 'gereset' dus ook gewoon weer opgewarmd (zodra er geen cv vraag is), dus dan werkt schakelen tussen water en cv wél. Dit is nog een veronderstelling, maar ik nog niet gemerkt dat het niet zo was (wordt nog getest).

D

Dolf B. Boorzalf

 • #16

Hmm, als je sensors ook echt in orde zijn, dan ben ik bang dat het einde van de stuurautomaat is...

En dus van deze ketel. Sorry.

M

Marcn88

 • #17

Automaat is prima te vervangen hoef je de ketel nog niet direct om af te schrijven

D

Dolf B. Boorzalf

 • #18

Daar heb je in technische zin en naar duurzaamheid natuurlijk gelijk in. Ik heb ook wel eens een Ferolli van 25 jaar oud en dik 200 kW verantwoord aan een tweede leven geholpen. Kwestie van een hoop liefdewerk en oud papier, en een veel inventiviteit.

Helaas vermeld TS het bouwjaar niet van deze ketel. Is ie niet ouder dan 5 jaar dan lijkt me een beroep op het Europese consumentenrecht voor een claim naar de fabrikant aan de orde.

Is die ketel ouder, dan is het te hopen dat TS ten eerste bij machte zelf in staat is om zo'n automaat goed om te prikken, en dat ie hem voor een paar tientjes tweedehands weet te bemachtigen.

Het ding nieuw 'af fabriek' voor de volle mep bestellen zonder garantie op succes lijkt mij vooralsnog goed geld naar kwaad geld sturen.

M

Mn22

Vaste beantwoorder

 • #19

Bij de 0Y code hoort ook een subcode. Deze kun je oproepen door op de info toets te drukken. Heb je deze al uitgelezen?

De combinatie OY en 2F storing kan duiden op een verlopen/defecte aanvoer- of retoursensor. Als je de subcode weet, kun je wat gerichter meten aan de sensoren.

@Dolf, een claim naar de fabrikant is per definitie kansloos. De eindgebruiker heeft namelijk nooit een overeenkomst gesloten met de fabrikant. De enige die eventueel zou kunnen worden aangesproken is de verkoper van het toestel. (Al zal de laatste een claim vaak doorspelen naar de fabrikant).

J

Joostm

 • #20

Ketel is 6 jaar oud. Garantie kan ik denk ik wel vergeten. Ik kan nog heel wat onderdelen vervangen voordat het economisch niet rendabel meer is (stuurautomaat+alle sensoren in ieder geval). Gastechnisch nog prima in orde, mooie kleur vlammen etc.

Stuurautomaat omprikken geen probleem: alles behalve het gasgedeelte durf ik zonder meer aan te pakken. Tweedehands is goede tip, mocht het nodig zijn.

Helaas is de 0y geen blokkerende code (althans niet in mijn situatie) en wordt er dan ook geen subcode vermeld. Op dit moment doet de ketel alles (pomp is ontlucht etc.), maar douchen nog niet geprobeerd... Warmt wél tussentijds de interne boiler op (Eco stand), dus het lijkt erop dat alleen als er langdurig hoge temperaturen worden bereikt bij verwarmen van het water dan de boel 'in de war' raakt. CV staat op max. 58.

Ik heb nog helemaal niet naar de sensoren gekeken. Er is ook nog een boiler sensor en een safety sensor. Enig idee met welke ik het beste kan beginnen?

Log in | Registreer om te kunnen reageren.

Nefit Topline 0y melding (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Van Hayes

Last Updated:

Views: 5237

Rating: 4.6 / 5 (46 voted)

Reviews: 85% of readers found this page helpful

Author information

Name: Van Hayes

Birthday: 1994-06-07

Address: 2004 Kling Rapid, New Destiny, MT 64658-2367

Phone: +512425013758

Job: National Farming Director

Hobby: Reading, Polo, Genealogy, amateur radio, Scouting, Stand-up comedy, Cryptography

Introduction: My name is Van Hayes, I am a thankful, friendly, smiling, calm, powerful, fine, enthusiastic person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.